Hlavní stránka Blog Novinky a Akce CB radiostanice / Vysílačky a příslušenství

CB radiostanice / Vysílačky a příslušenství

22. 09. 2021
|
Kategorie Novinky a Akce
Co jsou to radiostanice?

Radiostanice nebo také vysílačky patří mezi radiokomunikační zařízení, které umožňují komunikaci pomocí šíření elektromagnetického vlnění , to je bezdrátovým způsobem. Na rozdíl od mobilních telefonů nejsou závislé na síti převáděčů, které mají za úkol zesilovat vysílaný signál. Dosahy jsou samozřejmě menší, avšak není nutno platit na druhé straně za provoz vysílaček žádné poplatky . Provoz je proto zdarma. Vysílačky ale nemají za úkol ani konkurovat mobilním telefonům , protože slouží vesměs k jiným účelům. Je přece zbytečné, abyste např. při různých montážních pracech nebo geodetickém měření používali mobilní telefony. Totéž platí i pro různé sportovní akce nebo toulky přírodou s rodinou. Navíc u vysílaček můžete hovořit najednou i s více účastníky např. při turistice , lyžování nebo při práci. Stačí jen stisknout tlačítko a hovořit . Není nutné zdlouhavé vytáčení žádného čísla. Použití vysílaček je nepřeberné množství . Dnes si může radiostanici koupit každý a využít nové legislativy, která nabízí další jednoduchou alternativu komunikace pro širokou veřejnost kromě jednotné telekomunikační sítě a mobilního telefonu . Používání radiostanic je nezastupitelné např. u řidičů automobilů , kde majiteli mohou zachránit i život rychlým zavoláním pomoci nebo ušetřit peníze ( viz bližší informace k CB stanicím) . Konečně jsou radiostanice pro mnoho z nás i pěkným, mnohdy celoživotním koníčkem. 

Radiostanice se dělí podle vysílaného kmitočtu a způsobu využití do několika skupin:

1) profesionální radiostanice

( pásmo kmitočtů cca 80 MHz , 170 MHz, 450 MHz ) – používají je vesměs bezpečnostní služby, hasiči, policie , větší podniky. V tomto případě jsou většinou kmitočty pro tyto účely přiděleny z ČTÚ. U radiových sítí se pak platí určité poplatky podle počtu radiostanic. I u těchto profesionálních radiostanic lze však pracovat bez účasti ČTÚ na tzv. sdílených kmitočtech a bez poplatků . To umožňuje , že si každý může zakoupit a používat profesionální ruční vysílačky bez omezení ( např. menší i větší stavební firmy, ve strojírenství , v dřevařském nebo těžkém průmyslu atd.) . Tyto vysílačky jsou velmi výkonné a odolné proti úhozu a nepříznivému počasí  Např. Stabo ATP 10/40, které jsou navíc za velmi příznivou cenu a jsou dodávány včetně stojánkové nabíječky a výkonných Li-Ion baterií .

2) Radioamatérské

( amatérské) radiostanice ( pásmo kmitočtů např. 28 – 30 MHz, 145 MHz ) – slouží pro zájmovou činnost radioamatérů , kteří za tímto účelem skládají náročné zkoušky a obdrží příslušnou koncesi . Tato jim umožňuje vysílat na kmitočtech , jejichž využívání je pro běžnou veřejnost zakázáno.

3) Občanské radiostanice

jinak také CB ( Citizen Band ) stanice ( pásmo kmitočtů cca 27 MHz ) . Původně byly vyráběny jako komunikační pojítka před mobilními telefony pro širokou veřejnost nejprve v Americe , později se rozšířily  „ sibíčka „  masově i v Evropě  a po r. 1989  byly ve velké oblibě i u našich občanů. S mobilními telefony se  změnil zájem o vysílačky, který  ale zůstal zejména mezi koníčkáři - radisty. Koncem devadesátých let a po r. 2000 roste ale neustále obliba CB radiostanic zejména u motoristů. Dnes se již profesionální řidiči bez CB vysílaček vůbec neobejdou a obliba roste postupně i u neprofesionálních řidičů osobních automobilů. V některých státech Evropy již jezdí s CB vysílačkami velké procento řidičů osobních automobilů , např. v sousedním Polsku. U nás se zatím používají vysílačky u profesionálů, zejména v kamionech. Ti ostatní motoristé , co CB vysílačky v osobních autech  mají, se většinou bez nich již neobejdou , protože pomáhají řidičům v běžném silničním provoze, kdy umožňují na vyhrazených kanálech komunikaci přímo mezi řidiči.  Jedinou překážkou většího rozšíření u motoristů amatérů u nás zatím je, že CB radiostanice stále mnoho lidí u nás nezná anebo nemají přesnější informace o jejich výhodách.  Důležitým aspektem pro co nejlepší využitelnost výkonu radiostanice je odborná montáž a kvalitní anténa, pečlivě seřízena a optimálně umístěna na automobilu.

4) PMR 446

ruční radiostanice ( pásmo kmitočtů 446 MHz ). Jedná se o veměs o moderní vícekanálové a levné ruční vysílačky určené pro širokou veřejnost bez omezení a bez poplatků. Tyto „ ručky“ pracují v ideálním kmitočtu 446 MHz pro šíření signálu , vyznačují se velmi malými rozměry , slušným vysílacím výkonem, velmi dobrými dosahy ( od stovek metrů až po 7 ale i více km, podle prostředí ), mnoha funkcemi, zajímavými doplňky , jednoduchou obsluhou a zejména nízkou pořizovací cenou oproti profesionálním ručním radiostanicím. Prodávají se v kusech, častěji v párech, vesměs s nabíječkou, akumulátorky,  někdy i dalším příslušenstvím. Jsou sice určeny pro hobby a volný čas, ale dají se použít s úspěchem i u menších firem, např. geodeti, montážní firmy, pro obchodní domy,  atd. , tedy v ne příliš náročném a prašném prostředí.  Existují v různých cenových kategoriích, ty dražší jsou většinou spolehlivější, technicky dokonalejší a odolnější.

Na výběr u nás máte hned několik radiostanic od výrobce PRESIDENT ELECTRONICS:
 
BARRY ASC AM/FM 12/24 V TEDDY ASC AM/FM 12V HARRY III ASC 12/24V JOHNSON II ASC 12-24V


 
   Více informací ZDE